Gambia
Gambia ligger i Västafrika och är den minsta staten på kontinentens fastland, till ytan lika stort som Skåne. Landet består av en smal landremsa längs Gambiaflodens nedre nedre del. Förutom en kort kust mot Atlanten är Gambia helt omslutet av Senegal.
Gambia är ett av de mest tätbefolkade länderna i Afrika. De flesta gambier har ett av fyra stora lokala språk som modersmål. Cirka hälften av befolkningen behärskar även engelska.
Det bor ca 2 miljoner invånare i Gambia. Huvudstaden heter Banjul och har ca 35 000 invånare, den största staden i Gambia är Serakunda med ca 350 000 invånare.
Gambia blev självständigt från Storbritannien 1965. Landets första ledare var Dawda Jawara. Efter ett kuppförsök 1981 bildade landet en konfederation med Senegal, Senegambia, men den föll sönder efter sju år. Jawara störtades i en militärkupp 1994 och Gambia styrdes fram till januari 2017 av kuppledaren Yahya Jammeh.
Gambia är en republik med stark presidentmakt. Enligt författningen ska demokrati och flerpartisystem råda men under president Yahya Jammeh hölls oppositionen i strama tyglar.
Trots detta segrade en oppositionskandidat Adama Barrow överraskande i presidentvalet 2016 och Jammeh tvingades bort från makten efter starka påtryckningar av den regionala samarbetsorganisationen ECOWAS.
Gambias ekonomi är baserad på jordbruk, jordnötter och jordnötsprodukter dominerar exporten. Turismen är också viktig, liksom pengaförsändelser från gambier som arbetar utomlands. Biståndsberoendet är stort.
Gambia är ett fattigt och outvecklat land, som hamnar i bottenskiktet bland världens länder på FN-organet UNDP:s över mänsklig utveckling.
Analfabetismen är utbredd i Gambia, endast drygt hälften av de vuxna innevånarna kan läsa och skriva. Barnen börjar den nioåriga grundskolan vid sju års ålder. Ingen skolplikt råder.
Tre fjärdedelar av gambierna är sysselsatta med jordbruk, främst för självhushåll. Turismen skapar många arbetstillfällen, men arbetslösheten är hög. Endast ungefär var femte gambier har en formell anställning.
Hämtat från Wikipedia